Συντάξεις: Αυξήσεις 150 ευρώ σε στρατιωτικούς

Οι αλλαγές που θεσπίστηκαν το 2022 με τον νόμο Χατζηδάκη για τα νέα ηλικιακά όρια στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ωριμάζουν εντός του έτους, και όσοι συνταξιοδοτηθούν στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025 θα λάβουν αυξημένη σύνταξη κατά 100-150 ευρώ.

Συντάξεις: Αυξήσεις 150 ευρώ σε στρατιωτικούς

Πρόκειται για τον νόμο που αφορά την επέκταση της μάχιμης 5ετίας, με τον οποίο δόθηκε παράταση για παραμονή στην ενεργό υπηρεσία κατά 1-2 χρόνια, καθώς και η δυνατότητα αποχώρησης με 40ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους συμπληρώνουν 24,5 έτη μετά το 2015, ενώ για τους παλαιότερους, που έχουν 24,5 έτη έως το 2014, η έξοδος χωρίς όριο ηλικίας γίνεται με 30,5 έτη ασφάλισης.

Με τις νέες ρυθμίσεις, ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της ρύθμισης ήταν το 2023, ωστόσο οι ηλικίες αποχώρησης παρατάθηκαν έως και κατά 2 έτη, όπως ήταν και το αίτημα των στρατιωτικών, προκειμένου έτσι να κερδίσουν επιπλέον βαθμό, επιπλέον μισθό, επιπλέον συντάξιμο χρόνο, μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης και τελικά υψηλότερη σύνταξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι στρατιωτικοί αποχωρούν πάντα με τον επόμενο βαθμό από αυτόν που κατέχουν και η σύνταξή τους υπολογίζεται με τις αποδοχές του επόμενου βαθμού. Η παράταση των ηλικιών αποστρατείας ήταν πάγιο αίτημά τους, καθώς με το προηγούμενο καθεστώς και τα μικρότερα όρια ηλικίας οδηγούνταν σε υποχρεωτική αποστρατεία και έχαναν έναν ή και δύο συνταξιοδοτικούς βαθμούς, άρα έπαιρναν μικρότερη σύνταξη. Από τις αλλαγές περισσότερο ωφελημένοι βγαίνουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι (έναρξη μέχρι το 1990) στρατιωτικοί, αφενός γιατί έχουν ήδη εξασφαλίσει τα απαιτούμενα έτη για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας και αφετέρου επειδή μπορούν -εφόσον το επιθυμούν- να παραμείνουν επιπλέον χρόνο στην ενεργό υπηρεσία και να αποχωρήσουν με 35ετία και νέο ηλικιακό όριο.

Οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ως εξής:

  • Χωρίς όριο ηλικίας, με συνολική υπηρεσία έως 30,5 έτη, εφόσον μέχρι το 2014 συμπληρώθηκαν 24,5 έτη πραγματικής υπηρεσίας.
  • Με ηλικιακό όριο αποστρατείας και συμπληρωμένη 35ετία. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται σε όλους τους ένστολους ανεξάρτητα από το έτος που συμπλήρωσαν τα 24,5 έτη. Στα 24,5 έτη συνυπολογίζονται ο χρόνος ασφάλισης σε τυχόν άλλους φορείς, η στρατιωτική θητεία τους (κατόπιν εξαγοράς), καθώς και τα έτη σπουδών σε στρατιωτικές σχολές.
  • Χωρίς όριο ηλικίας, μόλις συμπληρωθούν 40 έτη υπηρεσίας, στα οποία αναγνωρίζεται και ο διπλάσιος χρόνος σε μάχιμες μονάδες.
  • Για τα 24,5 έτη συνυπολογίζονται ο χρόνος ασφάλισης σε τυχόν άλλους φορείς, η στρατιωτική θητεία τους κατόπιν εξαγοράς, καθώς και τα έτη σπουδών σε στρατιωτικές σχολές.

Αλλαγή στα όρια ηλικίας

Τα νέα όρια ηλικίας αποστρατείας αφορούν το σύνολο των αξιωματικών και διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στο 60ό έτος για συνταγματάρχες, πλοιάρχους, σμηνάρχους (αντί του 58ου).
  • Στο 61ο έτος για ταξίαρχους Στρατού Ξηράς, αρχιπλοιάρχους, ταξίαρχους Πολεμικής Αεροπορίας (αντί του 59ου).
  • Στο 61ο έτος για υποστράτηγους, υποναύαρχους, υποπτέραρχους (αντί του 60ού έτους).
  • Στο 65ο έτος (αντί του 63ου) για τους αξιωματικούς Υγειονομικού ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές με βαθμό υποστράτηγου, υποναύαρχου, υποπτέραρχου.
  • Στο 64ο έτος (αντί του 62ου) για τους αξιωματικούς Υγειονομικού ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές με βαθμό ταξίαρχου, αρχιπλοιάρχου, ταξίαρχου Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Στο 63ο έτος (αντί του 61ου) για τους αξιωματικούς Υγειονομικού ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές με βαθμό συνταγματάρχη, πλοιάρχου, σμηνάρχου
  • Για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος προβλέπεται η παραμονή έως 5 έτη και ανάλογα με τον βαθμό τα όρια ηλικίας.