Ελαιόλαδο: Νέα πρόβλεψη για την τιμή τους επόμενους μήνες

Κατά 56% έχει αυξηθεί η αξία του ελαιολάδου σε σύγκριση με το 2023 και 137% την τελευταία τριετία, ωστόσο ήδη στην αγορά χονδρικής διακρίνονται ενδείξεις υποχώρησης.

Ελαιόλαδο: Νέα πρόβλεψη για την τιμή τους επόμενους μήνες

«Εδώ και ένα δίμηνο έχει ξεκινήσει μία σταδιακή μείωση της τιμής σε επίπεδο τιμών παραγωγού από τα ιστορικά υψηλά των 9,5 ευρώ το κιλό σήμερα βρισκόμαστε στα 7 ευρώ», τονίζει ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης.

Βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι αναμένεται η παραγωγή. Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 40%. «Οι συνθήκες αυτές είναι πιθανό να πιέσουν τις τιμές περισσότερο προς τα κάτω» εξηγεί ο κ. Γιαννούλης.

Ελαιόλαδο: Οι προβλέψεις για την παραγωγή και την τιμή του φέτος

Από μέτρια έως καλή αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην χώρα μας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή θα κυμανθεί μεταξύ 250 – 280.000 τόνων, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιαννούλης.

Όμως προκειμένου για να καταστεί αυτό δυνατό, θα πρέπει τα καιρικά φαινόμενα να είναι ήπια, να μην υπάρχουν έντονες θερμοκρασίες και αντίθετα να πέσουν κάποιες βροχές.

«Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να υπάρξει μια ομαλή εξέλιξη των καιρικών φαινομένων μέχρι την περίοδο της συγκομιδής, η οποία είναι σε τέσσερις μήνες από σήμερα» τόνισε προσθέτοντας ότι «οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία προκαλούν μια ανησυχία στους παραγωγούς».

Αναφορικά με την τιμή παραγωγού, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΕ επισημαίνει ότι ήδη καταγράφεται μια υποχώρηση. «Σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά, που βρεθήκαμε πριν από 3 – 4 μήνες, όπου η τιμή ήταν στα 9,5 ευρώ το κιλό, σήμερα έχουμε πέσει στα 7 ευρώ το κιλό στο εξαιρετικό παρθένο».

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις «η τιμή θα υποχωρεί όσο πλησιάζει η συγκομιδή, και εφόσον έχουμε επαρκή προσφορά» όμως όπως είπε «σίγουροι δεν είμαστε. Η παραγωγή θα παίξει σημαντικό ρόλο». Όπως και επίσης η ξηρασία. Και ο κ. Γιαννούλης εξηγεί: «Η ξηρασία έχει δύο συνέπειες, πρώτον θα χαθεί αναγκαστικά ένα κομμάτι του καρπού, γιατί το δένδρο θα προσπαθήσει να “προστατεύσει” τον εαυτό του και η δεύτερη είναι ότι η απόδοση του καρπού είναι μικρότερη, συγκρατητικά με όταν έχει πέσει βροχή».

Αποθέματα σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν, όχι μεγάλα, αλλά θα επαρκέσουν και με το παραπάνω έως την ερχόμενη συγκομιδή.