Η&Μ: Δυσκολίες για τη μεγάλη αλυσίδα

Οι πωλήσεις της H&M στην Ελλάδα σταμάτησαν να αυξάνονται με τους έντονους ρυθμούς που είχαν πριν από την πανδημία.

Η&Μ: Δυσκολίες για τη μεγάλη αλυσίδα

Αν και το 2023 ήταν η πρώτη “καθαρή” χρονιά μετά την πανδημία, η σουηδική πολυεθνική κατάφερε οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών της. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 184,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά +0,96% (ή 1.750.482 ευρώ) σε σύγκριση με την προηγούμενη διαχειριστική χρήση.

Μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη

Τα μικτά κέρδη εκμετάλλευσης ανήλθαν σε 109,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά +28,06% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων διαμορφώθηκαν σε 6,2 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση παρουσιάζοντας μείωση κατά 11,66%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 5,4 εκατ. ευρώ έναντι 6,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση σημειώνοντας μείωση των κερδών κατά 13,56%. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανέρχονται σε κέρδη 2,4 εκατ. ευρώ έναντι 3,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση παρουσιάζοντας μείωση κατά 36,25% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Εκτιμήσεις για το 2024

Στην έκθεση που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα η διοίκηση της H&M αναφέρει ότι για το έτος 2024 εκτιμάται περαιτέρω σταδιακή ανάκαμψη των οικονομικών στοιχείων και μεγεθών της Εταιρείας, δεδομένου ότι το λιανεμπόριο έχει εξέλθει πλέον πλήρως της κρίσης από την πανδημία του Covid19 των προηγουμένων ετών, η κατανάλωση να έχει επανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα και η εταιρεία κατάφερε να πετύχει αύξηση των πωλήσεων της έστω και οριακή(+0,96%) αλλά βεβαίως και να διατηρήσει ικανοποιητική κερδοφορία κρατώντας τον δείκτη της κερδοφορίας της προ φόρων στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρήση.

H εταιρεία αναφέρει ότι προσπαθεί και σκοπεύει να κινηθεί με σύνεση και για το επόμενο διάστημα του 2024, συγκρατώντας όσο είναι εφικτό τις λειτουργικές της δαπάνες ώστε να μπορέσει να διατηρήσει ή και να αυξήσει τον Κύκλο Εργασιών της αλλά και να διατηρήσει και το επίπεδο κερδοφορίας της.

Ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης (ως συνέπεια και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία) και της αύξησης τιμών εντός του 2022 που συνεχίστηκε και το 2023, είναι δεδομένο ότι υπήρξε κάποια επίδραση στην εταιρεία αναφορικά με τις δαπάνες ενέργειας και φωτισμού. Οι τιμές ενέργειας, βέβαια, δείχνουν να εξομαλύνονται και σε κάθε περίπτωση η διοίκηση εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα αναγκαία και δυνατά μέτρα και ενέργειες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες της.

Τι λέει για το πρόστιμο της ΑΑΔΕ

Μετά το τέλος της χρήσης και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο 2024 διενεργήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο της ΑΑΔΕ σε κατάστημα της εταιρείας, όπου διαπιστώθηκε ότι ένας φορολογικός μηχανισμός δεν διαβίβαζε στην ΑΑΔΕ με αποτέλεσμα για ένα διάστημα ορισμένων μηνών να μην διαβιβαστούν οι σχετικές αποδείξεις πώλησης. Οι Αρχές επέκτειναν τους ελέγχους και σε άλλα καταστήματα της Εταιρείας, όπου, σε ορισμένα εξ ́αυτών διαπιστώθηκαν παρόμοιες περιπτώσεις μη διαβίβασης αποδείξεων για συγκεκριμένα διαστήματα και από συγκεκριμένους φορολογικούς μηχανισμούς ανά κατάστημα.

Στην εταιρεία επιβλήθηκαν, μέχρι στιγμής, προσωρινά πρόστιμα συνολικού ποσού 361.433,45€ (που αφορά σε 6 καταστήματα) για όλες τις εντοπισμένες περιπτώσεις μη διαβίβασης καθώς και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, στα οποία εντοπίσθηκαν οι σχετικές παραβάσεις για 48 ώρες.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια τυπική παράβαση ,που οφείλεται σε τεχνικό θέμα ορισμένων φορολογικών μηχανισμών, καθώς όπως διαπιστώθηκε όλες οι αποδείξεις είχαν εκδοθεί και τα έσοδα εγγράφηκαν κανονικά στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας και αποδόθηκε και ο σχετικός ΦΠΑ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η εταιρεία λαμβάνει μέτρα επίλυσης των τεχνικών αυτών θεμάτων προκειμένου να έχει πλήρη συμμόρφωση με την σχετική νομοθεσία περί της διαβίβασης των αποδείξεων.